Laboratorija Hemijskog fakulteta u Zagrebu

Objekt je izgrađen 1980. godine kao prizemna zgrada dimenzija 14,1 x 14,5 metara. Temelji su trakasti, dimenzija 0,5 m širine i 0,8 m dubine. Na južnoj strani objekta nalazi se sanitarni prostor sagrađen uz glavni objekat i manjih dimenzija temelja. Na severnoj strani objekta pola godine pre izvođenja radova postojalo je šest borova koji su odsečeni u visini tla. Oko objekta nalazi se kanalizacioni sistem koji delom prolazi ispod spomenutih stabala. Pre dve godine izvršeno je ispitivanje sistema i  ustanovljeno je da je sistem na području od revizionog okna A do revizionog okna B u urušenom stanju. Također, olučna vertikala severo-istočnog ugla krova je spojena na navedeni kanal na nepravilan način, te je na tom mestu velika mogućnost vodopropusnosti kanala. Prilikom ispitivanja nije utvrđena prisutnost korenja. Pukotine se i dalje šire, a izmereno sleganje između severne i južne strane objekta je oko 30mm (na severnu stranu).
Pretpostavlja se da je na sleganje uticalo korenje stabala na severnom delu objekta, loše temeljno tlo i loše stanje kanalizacionog sistema.
Objekt se nalazi na vrlo nepristupačnom području te je kamion sa materijalom bio udaljen oko 40-tak metara od mesta izvođenja radova.

Opis tla:
0 – 0,9 m nasip cigle, šuta i praha;
0,9 – 1,4m glina sledećih karakteristika:
δ=20MN/m3, c=20MN/m2, φ=19˚

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Opseg radova: 44,5 m
Trajanje radova: 4 dana
Godina: 2009

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.