Porodična kuća

Porodična kuća izgrađena je početkom 70-ih. Objekat približnih dimenzija 18,0 x 10,0 m nalazi se na sloju glinovitog tla. Zbog isušivanja tla (sniženje nivoa podzemnih voda) došlo je do gubitka volumena glinovitog tla, odnosno sleganja objekta. Slijeganje objekta je rezultovano opsežnim sistemom pukotina. Pojedine pukotine su bile širine i do 20 mm. Nosivi zidovi ispucali su na nekoliko mesta i  došlo je do bitno narušene statičke stabilnosti objekta.

Neuspešno podbetoniranje

Investitor je ranije pokušao rešiti problem. Na temelju istraživanja sondažnim bušotinama geotehničar je savetovao podbetoniranje. Trakasti AB temelj dimenzija 50/50 cm podbetoniran je tako da je temelj proširen na 100 cm i produbljen do 150 cm. Nakon nekog vremena, pukotine su se ponovno pojavile i u relativno kratkom vremenskom razdoblju  znatno proširile.

Geomemehaničko ispitivanje tla

Investitor se odlučio za temeljite geomehaničke istražne radove. Na temelju geomehaničkog elaborata, utvrdili smo da se nenosivi sloj gline ne prostire ravnomerno kroz celu osnovu kuće: s jedne strane proteže se do dubine od 6,5 m a s druge do 9,0 m što je jedan od razloga diferencijalnog sleganja temelja. Ispod sloja gline nalazi se kompaktan sloj laporca.

Sanacija Uretekom

Na delu objekta, koji je pretrpeo najveće oštećenje pristupilo se injektiranju lagane a čvrste Geoplus smole, metodom Uretek Deep Injection. Intervencija je izvršena u tri nivoa do potrebne dubine. Zahvatom su slegnuti temelji podignuti za 10 mm a većina pukotina se zahvatom zatvorila. Konsolidacija terena metodom Uretek uspešno je izvedena.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Opseg radova: 30,0 m temelja
Trajanje radova: 3 dana (uključujući i DPM merenje)
Godina radova: 2009

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.