Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej u Parizu sadrži zbirku koja se prostire na 3000 m2 izložbene dvorane. Objekat je projektovao arhitekta Fernand Dutert u stilu tipičnom za kraj 18. veka.

Problemi: Znatna oštećenja, u rasponu od 1 do 2 cm primećena su 1998. Uprkos postojanju nekoliko studija uzrok pojave pukotina nije jasno definisan. Pretpostavlja se da je jedan od uzroka cirkulacija podzemne vode.

CEBTP (Centar za Istraživanje i eksperimentalne studije Odseka građevinarstva i javnih radova), proveo je istragu o uzrocima oštećenja objekta i u svom završnom izveštaju je preporučo da se za konsolidaciju temeljnog tla objekta koristi metoda Uretek Deep Injection odnosno injektiranje ekspandirajuće smole Geoplus. Jedna od prednosti ove metode  konkretnom slučaju je neinvazivnost, odnosno mogućnost izvođenja zahvata bez upotrebe teških mašina.

Ishod intervencije: Rezultati praćenja i testiranja komparativnom penetrometrijskom metodom potvrdili su uspeh zahvata. Pukotine su zatvorene i sanirane i objekat je ponovo otvoren za javnost. Dodatna istraživanja su pokazala da je jedan od uzroka oštećena cev centralnog grejanja.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Godina radova: 2004.
Trajanje rada: 7 dana

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.