Renesansna palata

Renesansna palata Gravisi-Butorai smeštena je u istorijskom centru Kopra. Izgrađena je 1664 i zaštićeni je spomenik kulture. Zgrada ima približne dimenzije od 18,0 x 15,0 m, četiri etaže i potkrovlje. Pre nekoliko godina došlo je do sleganja objekta i pojave prvih pukotina na nosivoj konstrukciji. Oštećenja su bila posebno izražena u uglu, u blizini kojeg su pre nekoliko godina vršeni duboki iskopi zbog obnove javnih komunalnih objekata. U ovom uglu bila je ugrožena stabilnost samog objekta.

Geomehaničkii istražni radovi

Geomehaničkim sondiranjem tla je utvrđeno da se objekat nalazi na veštačkom nasipu, koji se sastoji od mešavine peska, šljunka, gline i slabog fliša. Nakon veštačkog nasipa sledi sloj glinovitog tla. Nosivi sloj se sastoji od peskovitog sloja koji se nalazi na dubini od oko 5,0 m. Dodatni problem predstavlja fluktuacija podzemnih voda, koja ispira temeljno tlo.

Posebne naznake

Pristup objektu zbog uskih ulica je otežan. Udaljenost od kamiona-radionice bila je 70,0 m. Za prenos Geoplus smole iz kamiona koristili smo cev dužine 80,0 m. U području zahvata, nalazile su se i brojne instalacije: struja, voda, plin i kanalizacija. Ove instalacije su smeštene neposredno uz spoljni nosivi zid, koji je bio obuhvaćen zahvatom. Odgovarajućim alatima, identifikovali smo sve instalacije i prilagodili bušenje bušotina, tako da prilikom zahvata instalacije nisu oštećene.

Metoda Uretek

Uretekovi inženjeri su na temelju podataka o tlu i objektu napravili računarski modelu intervencije. Pri tome se koristi inovativni softver Uretek SIMS. Ova napredna tehnologija omogućava nam precizno predviđanje stepena konsolidacije tla, potrebnu količinu smole Geoplus i očekivane rezultate zahvata. Na temelju tih kalkulacija izvodi se injektiranje u tri nivoa, u dve faze, od nivoa neposredno ispod temelja do potrebne dubine. Tlo je uspešno konsolidovano a slegnuti delovi objekta su podignuti za 2 mm.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Opseg radova: 11,0 m trakastih temelja s dodatkom kamena
Trajanje radova: 1 dan.
Godina radova: 2010.

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.