Rezervoar prečišćivača vode

Objekat za prečišćavanje vode izgrađen 80-ih godina. Objekat se sastoji od 3 cilindrična armiranobetonska anaerobna digestora, prečnika 15,0 m, od kojih svaki ima površinu od 170 m2 i kapacitet od 1400 m3. Osnova objekta opisuje jednakostranični trougao sa stranicama dužine 44,0 m koji se nalazi otprilike u središtu lokalnog postrojenja za preradu otpadnih voda. U sklopu postrojenja se takođe nalaze dva prečistača prečnika od 27 m i kapacitetom od 1570 m3 svaki.

Problemi:
Nakon punjenja rezervoara, koji se koriste od 80-tih godina, primećena su diferencijalna sleganja kao rezultat povećanog opterećenja. Zahvat metodom Uretek ima za cilj povećanja nosivosti temeljnog tla i ublažavanje očekivanog diferencijalnog sleganja.

Terensko istraživanje i laboratorijski testovi:
Rezervoari digestora fundirani su na tri temelja u obliku obrnutog konusa (visina 2,30 m), koji su izrađeni od armiranog betona debljine 40 cm. Prazni rezervoari pritiskaju površinu površinom od 33kN/m2, a kada su u funkciji pritisak raste do maksimalne vrednosti od 93,3 kN/m2.
Uretek je izveo 10 dinamičkih penetrometrijskih testova. Zaključak geomehaničkog izveštaja dr. Manini-a je da se ispod temelja nalaze sledeći slojevi:
– 6m nasip od zemlje i kamena;
– 8m pesak pomešan s glinom;
– sloj gline i silta koji se proteže do 130m od nivoa tla.

Način djelovanja:
zahvat metodom Uretek Deep Injection usmeren je na konsolidaciju tla u tri nivoa do oko 5,50 m od kote tla.
Zahvat obuhvata konsolidaciju tla ispod tri temeljne ploče digestora, ukupno 510 m2 tla ispod temelja odnosno zapreminu od oko 1530 m3.
Zahvat je izveden u dve faze između kojih je klijent  izvršio delimičan ciklus punjenja i pražnjenja rezervoara.
Tokom izvođenja zahvata i 7 meseci nakon zahvata Uretekovi inženjeri su obavili precizno merenje kroz tromesečni program očitavanja kako bi se identifikovala područja najviše sklona sleganju.

Ishod intervencije:
pre i posle zahvata izvedeni su dinamički penetrometrijski testovi koji su potvrdili povećanje tražene nosivosti tla.

Napomene:
Ovaj slučaj pokazuje kako je metoda Uretek Deep Injection rešenje i za  konsolidaciju tla velike zapremine sa vrlo slabim geotehničkim karakteristikama.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Godina završetka: 2006.
Trajanje rada: 15 dana

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.