Srednjovekovna kula

Umbrijska srednjovekovna kula, izgrađena u trinaestom veku u vojne svrhe, ima pravougaoni oblik 6,10 m x 6, 80m i maksimalnu visinu od 39,8 m i ukupno 7 spratova. Sadašnji izgled tornja je rezultat višestrukih zahvata restauracije koji su se dogodili tokom godina što se može zaključiti iz različitih tekstura zidova.

Problemi:
Nakon potresa jačine 2,2 stepena po Richterovoj skali, u mart u 2007, primećeno je odvajanje kule od susedne biskupske palate za 4 cm.
Potres je intenzivirao već postojeće diferencijalno sleganje i naginjanje kule prema trgu ispred, pa se horizontalni pomak povećao sa 72 cm na 78 cm.

Temelj je 1,4 m širine i 2,8 m dubine, izveden od primitivnog betona. Nivo podzemne vode je na dubini 10,0 m i nije u interakciji s dinamikom kretanja tornja, ali je primećeno isticanje vode iz oštećenih cevi.

Terensko istraživanje i laboratorijski testovi:
Elektronski nadzor u realnom vremenu inklinometrom počeo je 3. oktobra 2007. Pri prvom merenju očitano je bočno pomeranje tornja prema trgu od 74,0 cm i 34,0 cm u smeru susedne uličice, a nakon 11 dana dodatno pomeranje od 8 mm na obe strane.
Precizna geološka studija iz oktobra 2003, koja je uključivala istraživanje na 4 različite dubine, akustično ispitivanje i laboratorijske testove, pokazala je prisutnost površinskog sloja heterogene nosivosti do 5,7 m dubine, nakon čega sledi sloj peščanog mulja i muljevitog peska na dubini od oko 10,0 m a zatim kompaktan sloj gline.

Softver korišćen za modeliranje zahvata:
3D softver Uretek SIMS 1,0

Način delovanja:
primenjena je metoda Uretek Deep Injection, odnosno kontrolisano injektiranje Geoplus smole ispod gotovo pola površine kule do dubine od oko 4,5 m. Postupak se izvodio u više faza a prilagođavao se ponašanju kule tokom izvođenja zahvata.

Ishod intervencije:
Nakon zahvata izveden je komparativni penetrometrijski test, koji je potvrdio uspeh zahvata.

Takođe je instalirana elektronska oprema za merenje nagiba u kombinaciji sa termometrom kako bi razumeli učinak temperature na otvaranje i zatvaranje pukotina. Praćenje je još u toku i nema naznaka daljnjeg sleganja.

Napomene:
Uretek Deep Injection je metoda koja koristi minimalne vibracije i male bušotine za ubrizgavanje poliuretanske smole pod niskim pritiskom, tako da se ne ometa stabilnost susednih objekata. Takođe ne zahteva skupa i invazivna iskapopavanja.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Godina radova: 2007.
Trajanje rada: 14 dana

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.