Stambena zgrada, Idrija

Stambena zgrada je izgrađena 1960. u tri dela, koje zajedno čine 36 stambenih jedinica. Objekt ima 5 etaža: podrum + četiri sprata. Dužina objekta je 54,0 m, visina je 17,0 m. Zgrada je temeljena na AB šipovima do dubine 5,5 m ispod nivoa tla i 4,0 m ispod nivoa podruma. Šipovi su povezani AB gredama.

Oštećenja i deformacije

Prve pukotine su se pojavile 70-tih godina u sredini zgrade  kao posedica miniranja u obližnjem rudniku. Drugi razlog je ispiranje tla atmosferskimm vodama. Pukotine i deformacije primećene su u gotovo celom objektu. Na temelju analize pukotina Uretekovi stručnjaci procenjuju da je najveće sleganje prisutno u središnjem delu objekta. Takođe je izvršeno merenje na odstupanje fiksne tačke (benchmark). Merenja su potvrdila naše pretpostavke: središnji deo objekta tokom jedne godine sleže za 5 mm.

Sastav tla

Geomehaničko sondiranje terena pokazalo je da gornji sloj čini relativno mali sloj nasutog tla, ispod njega su slojevi gline i mulja (CI, CL, CH, MI), a sledi sloj muljevite gline. Na većoj dubini (4,8 do 7,8 m) nalaze se i škriljčani glinavac tvrde konzistencije. Nivo podzemnih voda je pronađen na dubini od 1,8 do 3,0 m.

Izvođenje sanacije

Intervencija je usmerena na deo objekta koji kontinualno sleže. Injektiranje metodom Uretek Deep Injection pod temeljnim gredama je izvršeno do dubine od 3,5 m, a pod šipovima do dubine od 7,5 m. Intervencijom je konsolidovano nosivo tlo a nosivost  je povećana za 120%. Sleganje objekta je u potpunosti zaustavljeno.

Vrsta usluge: Sanacija temelja
Opseg radova: 60,0 m dužnih temelja (temeljne grede između šipova) i 36 šipova.
Trajanje radova: 25 radnih dana.

Prijavite se na naš Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter

Budite u toku sa svim novostima Uretek tvrtke!

Hvala Vam, zaprimili smo email.